|
| Author |
Message |
Dragana
Admin

Joined: 02 Feb 2007 Posts: 124 Location: Obrenovac, Serbia |
|
POUCNO |
|
JEDNA MALA PRIČA
Devojka je čekala avion u čekaonici jednog velikog aerodroma.
Pošto je trebala dugo da čeka, odlučila je kupiti knjigu da bi joj
vrieme brže prošlo.
Kupila je knjigu i paketić keksa.
Sela je u čekaonicu VIP da je niko ne bi uznemiravao.
Pored nje je bila stolica sa keksom, a sa druge jedan gospodin koji je
čitao novine.
Kad je ona počela da uzima keks i gospodin je uzeo jedan.
Ona se šokirala, ali ništa ne reče i nastavi da čita knjigu.
U sebi je pomislila "ma gledaj ti ovo, da samo imam malo više
hrabrosti, do sada bih ga već udarila..."
Svaki put kad je ona uzimala jedan keks, čovek pored nje, ne
obazirući se ni na šta, je uzimao isto tako jedan.
Nastavili su tako dok nije ostao samo jedan u paketu i devojka
pomisli: "Baš me interesuje što će sad da uradi!!!"
Čovek uze poslednji i podeli ga na dvoje!
"Ovo je zaista previše " - počne da govori šokirana, uze svoje
stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu iz čekaonice.
Kada se osećala malo bolje, nakon što ju je prošla ljutnja, sela
je na mesto gdje nije bilo nikoga da bi izbegla neke druge neugodne
događaje.
Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci ..............
U tom trenutku ugleda paketić keksa još uvek netaknut.
Postide se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks isti kao njen
bio od gospodina koji je sedio pored nje, ali koji je, bez
šokiranja,nervoze ili prepotencije, podelio i svoj poslednji komad
sa njom, totalno suprotno od nje, koja se čak osećala povređena
u vlastitom ponosu i osećajima.
ZAKLJUČAK: Koliko puta u našem životu ćemo ili smo pojeli tuđi
keks, a da to nikad nećemo ili nismo ni saznali?
Pre nego što se dođe do brzopletog zaključka i pre nego što
se počne misliti loše:
GLEDAJ sa pažnjom detalje, vrlo često situacija nije onakva kako
izgleda nama na prvi pogled!!!!
U životu postoji 5 stvari koje se ne mogu vratiti:
- Kamen kad je bačen;
- Reč nakon što je izrečena;
- Mogućnost nakon što je izgubljena;
- Vreme kad je prošlo;
- Ljubav za koju se NE BORI.
Jednom je neko rekao:
Radi kao da nikad nećeš imati potrebu za novcem.
Voli kao da nisi nikad patio od ljubavi.
Igraj kao da te niko ne gleda.
Pevaj kao da te niko ne sluša.
ŽIVI KAO DA JE RAJ NA ZEMLJI.
_________________ U svakoj lazi ima pola istine. Što znači da se laž sastoji od jedne polovine, koja je istina, i druge polovine, koja je laž. E sada, ako na ovu drugu polovinu ponovo primenimo aksiomu da u svakoj laži ima pola istine, zaključujemo da u prvobitnoj laži ima 3/4 istine, a 1/4 laži. Matematičkom indukcijom dalje lako dolazimo do rezultata da je limes istinitosti svake laži = 1, tj. da je u pitanju sušta i neokaljana istina. |
|
| Wed May 30, 2007 8:33 am |
|
 |
Dragana
Admin

|
|
|
MOJIM PRIJATELJICAMA
Mlada supruga je sela na fotelju jednog vrelog, vlaznog dana , pijuci
ledeni caj u poseti svojoj majci . Dok su pricale o zivotu, o braku, o
odgovornostima u zivotu i obavezama zrelih ljudi, majka je zamisljeno
prodrmala kockice leda u casi i onda jasno i trezveno pogledala svoju
kcerku .
''Nemoj zaboraviti svoje prijateljice", rekla je dok su se listici caja
polako smirivali na dnu soljice. "One ce ti biti sve vaznije, kako budes
postajala starija. Koliko god budes volela svog muza, koliko god budes
volela svoju decu, one ce ti biti potrebne. Seti se da povremeno odes
negde sa njima, da radis nesto s njima. I zapamti da tvoje prijateljice
nisu samo prijateljice, one su tvoje sestre, tvoje kceri i ostali tvoji
rodjaci. Bice ti potrebne druge zene. Zenama su uvek potrebne druge
zene."
"Kakav blesav savet ", pomislila je mlada zena. "Zar se nisam upravo
vencala? Zar nisam upravo zakoracila u svijet parova? Za ime boga ja
sam udata zena, odrasla,
nisam neka mlada devojka kojoj su potrebne prijateljice! Moj muz i porodica koju cemo mi stvoriti ce svakako biti sve sto mi je potrebno da moj zivot ima smisla.
Ali ona je poslusala svoju majku; nastavila je da odrzava kontakt sa
svojim prijateljicama i tako sve vise svake godine. Kako su godine
prolazile, jedna za drugom, ona je polako pocela shvatati da je njena mama
ustvari znala tacno sto je pricala. Kako vreme i priroda stvaraju
promene i misterije u zivotu svake zene, prijateljice ostaju oslonac za
nju.
Nakon 40-ak godina zivljenja u ovom svetu evo sta je naucila:
Vreme prolazi.
Zivot se desava.
Distanca razdvaja.
Deca odrastaju.
Ljubav bledi.
Srca se slamaju.
Karijere se zavrsavaju.
Poslovi dodju i prodju.
Roditelji umru.
Kolege zaborave usluge.
Muskarci ne zovu onda kad su rekli da hoce.
Ali prijateljice ostaju tu, koliko god vremena i milja bile daleko od tebe.
Prijateljica nikada nije toliko daleko da ne moze biti tu kad je potrebna.
Kad budes morala da hodas tim usamljenim putem i kad budes morala da hodas sama, tvoje prijateljice ce biti tu sa strane tog puta navijajuci za tebe, moleci se za tebe, trudeci se za tebe, intervenirajuci u tvoje ime i
cekajuci te na kraju puta sirom otvorenih ruku. Nekada ce one cak i
prekrsiti pravila i hodati pored tebe. Ili ce uleteti i izneti te sa
puta. Moje prijateljice blagoslove moj zivot!
Svet ne bi bio isti bez njih, ne bih ni ja. Kad smo zapocele ovu avanturu
zvanu zenskost, nismo imale pojma o neverovatnim radostima i tugama koje su nas cekale. Niti smo znale koliko cemo biti potrebne jedna drugoj.
Svakog dana smo potrebne jedna drugoj i dalje.
_________________ U svakoj lazi ima pola istine. Što znači da se laž sastoji od jedne polovine, koja je istina, i druge polovine, koja je laž. E sada, ako na ovu drugu polovinu ponovo primenimo aksiomu da u svakoj laži ima pola istine, zaključujemo da u prvobitnoj laži ima 3/4 istine, a 1/4 laži. Matematičkom indukcijom dalje lako dolazimo do rezultata da je limes istinitosti svake laži = 1, tj. da je u pitanju sušta i neokaljana istina. |
|
| Wed May 30, 2007 8:39 am |
|
 |
Dragana
Admin

|
|
|
Jednom je jedna žena zalevala svoj vrt, kada je ugledala 3 starca pred svojim vrtom.
Nije ih poznavala, ali svejedno im je rekla:
" Mislim da vas ne poznajem, ali mi se čini da ste gladni. Molim vas uđite unutra i pojedite što god. "
Starci su je upitali: " Je li Vaš muž kuci? "
" Ne ", odgovorila je, nije."
" Onda moramo da odemo, " rekli su.
Uveče kada joj se muž vratio kuci, žena mu ispriča što se dogodilo.
" Sada im možeš reći da sam se vratio i pozovi ih nazad, unutra ", rekao je muž, i žena je otišla pozvati starce na večeru.
" Nažalost, ne možemo svi prihvatiti Vaš ljubazni poziv." Rekli su joj starci.
" Zašto ne ?" Upitala je iznenađena žena.
Jedan od staraca pokaza na jednog i reče:
" Njegovo ime je Bogastvo."
Potom pokaza na drugoga i reče:
" Ovome je ime Uspjeh."
" Meni je ime Ljubav."
" Sada pođi ka mužu i zajedno odlučite kojeg biste od nas 3 pozvali unutra."
Žena se je vratila u kuću i sve ispripovijedala mužu.
Muž presrean reče: " Super! Pozovi Bogatstvo da sa svim i svačim napuni našu kuću!"
Ona pak nije bila zadovoljna s njegovim predlogom: " Zašto radije ne bi pozvala Uspeh ?"
Razgovor između njih je slušala njihova ćerka i sva oduševljena rekla:
" Zar ne bi bio bolje pozvati Ljubav ? Naš dom bi potom bio napunjen Ljubavlju !"
Poslušavši savet njihove ćerke, muž je rekao ženi: " Pođi napolje i zamoli Ljubav neka bude naš gost. "
Žena je pošla napolje i upitala: " Ko je od vas Ljubav ? Molim neka dođe i bude naš dragi gost."
Ljubav je sedela u svojim invalidskim kolicima i zajedno sa njima se odvezla u kuću.
Druga 2 starca su krenula za njom. Zaprepaštena žena je upitala zašto idu i Bogatstvo i Uspeh, kada je ona pozvala samo Ljubav ?
Starci su u jedan glas odgovorili:
" Da si pozvala Bogatstvo ili Uspeh, druga 2 bi otišli. Ali, ti si pozvala Ljubav i gde god Ona ide, nas 2 je sledimo !"
Tamo gde ima Ljubavi, tamo uvek dolaze Bogatstvo i Uspeh.
|
| Wed May 30, 2007 8:45 am |
|
 |
Dragana
Admin

|
|
|
Kad se jedna vrata sreće zatvore, druga se otvore; ali često u vrata gledamo tako dugo da ne vidimo ona koja su se ispred nas otvorila..
Helen Keller
|
| Wed May 30, 2007 8:46 am |
|
 |
maza0709
Promoterka

|
|
|
|
Veliki taoistički učitelj Chuang Tzu sanjao je da je leptir koji leprša između cvetova tamo-vamo. U snu nije bio svestan sebe kao osobe. Bio je samo leptir. Iznenada se probudio i otkrio da leži u krevetu, kao ljudska osoba ponovo. Ali onda se zapitao: "Jesam li ja čovek koji je sanjao da je leptir, ili sam leptir koji sanja da je čovek?"
|
|
| Tue Jul 10, 2007 10:49 pm |
|
 |
maza0709
Promoterka

|
|
Celina i delovi |
|
Veliki kvadrat, koji uopšte nije bio velik nego nemerljiv, i uopšte nije bio četvrtast nego bezobličan, ali je svakako bio Onaj Jedan, Jedini i Jedinstveni, zasanjao je da se prometnuo u bezbroj pojedinačnih maleckih kvadratića, koji uopšte nisu bili kvadratići, nego je svaki od njih bio Onaj Jedini. Niko to, međutim, nije znao, nego je uobrazio svoje četvrtasto „ja“, podrazumevajući pod njime različitost svoje duše, svojih misli, osećanja i svoga tela, kao i potpunu odeljenost od Onog Jedinog, od drugih „ja-ova“, te od čitavog Tetragonotonskog sveta.
„Kvadratići“ su uživali u svojoj uobrazilji, ali i patili, bojali se, tukli i ubijali. Većini je bilo zanimljivo i špicokotrljali su se po stazama postojanja bez ikakve upitanosti nad bilo čime što je izvan svakodnevice i već poznatog kvadronazora.
Međutim, jedan jako, jako mali broj naročitih „kvadratića“ pomalo zaobljenih špiceva, ipak je imao u sebi zapitanost i o svetu van četvrtastog postojanja. Od te aktivnosti takvima izbijala neka naročita, razbuđujuće ljašteća zlaćana boja po čitavoj površini, koja je postajala tim intenzivnija što su dublje ulazili u stanje zapitanosti nad smislom svog postojanja, postojanja kao takvog, nad time kada i gde sve ovo počinje i kada i gde se završava.. Oni su vremenom bivali sve više zaobljeniji i prožeti čistim sjajem dokučenog rastamnjujućeg odgovora, pa se to više nije moglo sakriti ni na svetlosti dana...
Razbuđujuća svetlost čudnih „kvadratića“ uznemiravala je one snotamne, koji bi ponekad bili i vrlo grubi prema „različitima“, i gledali da se brže-bolje obračunaju sa njima i psovkama i batinama, ali i oružjem! Ispoljavali su oni grubosti i neviđeni bes već i kod različitih tonova i dezena sveopšte tmode (tama+moda), a kamoli kad bi neko tu uzeo da im nešto šljašti i izaziva tamo neko progledanje tipa – suštinsko pitanje-odgovor...
Tim naročitim, zaobljenim i svetlećim „kvadratićima“ nije bilo lako da žive sa običnim, mrkim „kvadratićima“, zainteresovanim samo za špicokotrljanje i povremeno, makar rekreativno, zlostavljanje svih tih, za njihov ukus, nepodnošljivo različitih bića.
U takvome jednom Tetragonotonskom svetu, desio se i sledeći događaj:
Gospodin Svetloblutić je stajao pored puta i prodavao sa male tezge svoje rukotvorine, mahom fluorescentne oblutke sa ugraviranim znakom pitanja. Tuda naiđe „gospodin“ Kararadogadov i uputi mu svoj snozlopit: „Šta je krnjavi, valjaš budalama sličnim sebi te besmislene upitnike, a!?“ Na to mu gos’n Svetloblutić odgovori u formi budnodobropita: „Čemu tako grube reči, o, u duši dobri četvrtaoče?“
- Ma daj, mani me tih tvojih fazona sa dobrotom i dušom! Treba da se stidiš tog svog ludačkog pogleda na svet i svoje besmislene egzistencije!
- Gospodine, vi se ponašate primitivno i besno zato što niste svesni Jednosti svih nas, kroz koju se ja, budući da sam i vi, kajem što sam takav, i pitam se šta da učinim da se promenim...
- Jao, jao, čuj njega! E, sa’ ću se lepo usrati od muke – „svi smo mi jedno“, i ti si ja? Marš tamo, budaletino jedna, ne baljezgaj! Kad bi mi bili jedno, ja bi’ te odma skin’o s one stvari, razumeš? Ha, ha, ha! Ja sam Kararadogadov, i uzdam se u svoje mišljenje i svoj kvadrat! A ti se drogiraj tim tvojim fiks idejama, kvadromajmune jedan!
- Život je san, a vi od njega pravite noćnu moru, i za sebe i za druge, umesto da spoznate Jedinog, i nađete Istinsko mesto na svetu za svoju pojedinačnost. Kada vam istekne vreme, ostaće samo zlodelo, i gorko ćete se kajati nad njime, i još više nad nepopravljivošću učinjenog lošeg, i neučinjenog dobra!
- Slušaj ti, šljokicasti kretenu zatupljenoh špiceva, kad te nabodem jednom i sastavim sa zemljom, pitaćeš se šta ti je trebalo da se zevzečiš sa svim tim glupostima, umesto da lepo živiš k’o sav normalan svet. Treba te udarati dok ne iskijaš sve te gluposti o Istini, vančulnome stanju, neumu, o Onome Jednome, Ljubavi...! Ti si mentalni bolesnik i ruglo naše rase, p... ti materina!...
Kararadogadov nasrne na Svetloblutića, ali nekako zapne desnim špicem i padne pravo na tezgu sa fluorescenrnim oblucima koja puče, i on udari ničice o zemlju. Jedan od oblutaka pri tome odleti daleko uvis, zastane na tren, i potom se sjuri dole i tresne Kararadogadova pravo u centar za mišljenje, od čega se on onesvesti.
Nešto kasnije, došao je sebi u kućici Svetloblutića i prestrašeno gledao okolo, nemogavši ničega da se seti. Oko njega su bila svetleća i zaobljena bića. „Ko ste vi, ko sam ja, šta se dešava?“, upitao je promuklo. „Odlična pitanja!“, reče jedno od bića, koje mu bi nekako poznato. „Ne razumem ništa!“, odvrati iskreno. „E, to je možda najtačnija stvar koju si do sada shvatio“, nasmejalo se isto to biće. Kararadogadov se pokunjio i oćutao. Spopala ga je neka nepoznata tuga, koja je ispunila domalopređašnju prazninu. Uzdahnuo je. Neko mu dodade osveženje i on zahvalno primi, uz „Hvala lepo!“, našta bi potapšan po desnom došpicu. Pogleda u prisutne i najednom oseti nešto potpuno nepoznato... Poče da plače. I pored toga što se ničega nije sećao, bio je potpuno siguran da mu se to nikada ranije nije desilo. Otrov je isticao iz njega, a zamenjivalo ga je blaženo svetlo, dok je nekako znao da su mu svi davali neobičnu podršku.
Posle nekoliko vremenskih četvrti, Kararadogadov se umirio i potpuno iscrpljen zaspao. Obla svetleća bića bdela su nad njime...
Bio je još mrak kada je otvorio oči. Zurio je u tavanicu i polako postajao svestan ko je i šta je bio, gorko se kajući, ali isto tako i da se potpuno promenio. Kao da se probudio iz noćne more. Najednom uoči da sija, i da su mu špicevi zaobljeni. Glasno viknu od iznenađenja. Na to se odnekud pojaviše svi oni domaćini i neko od njih reče: „Šta je? Desilo ti se ono najgore, a?, - sad si jedan od nas!“ Na to on počne da se smeje kao lud na brašno, a ostali mu se u horu pridruže...
Kararadogadov je u vreme izlaska Sunca promenio u sebi ime u Radodobrov. Na rastanku je to saopštio svojim dobročiniteljima i izvinuo se za svoj besmisleni i ružni dosadašnji život. Pošto se sa svima srdačno pozdravio, krenuo je stazom natrag u Tetragonotonski svet da sija i tome da podučava druge, ali i da trpi sve ono što mu zbog toga sleduje. Budući da je u njemu umrlo sve što umreti može, a to je neistina postojanja van Celine Jednoga, bio je spreman na sve i ničega se nije bojao!
Naravoučenije:
Jedino što je u životu sigurno to je smrt. Ona međutim odnosi samo telo i um. Ko za života ne okusi i ne biva ono što ne umire, jer se nije ni rađalo, teško da će u samrtnom toku imati snage za to! Ovo zvuči kao tužna, teška ili nesrećna okolnost, a uistinu je potpuno obrnuto: prirodna životna radost dolazi tek kada se oslobodimo vezanosti za život, i straha od smrti!
Valja nam probosti zmaja kopljem luči umirenja, jer će nas inače jamačno požderati... Ako se to desi, niko drugi osim nas samih za tako nešto nije kriv.
Valja nam probosti zmaja kopljem luči umirenja, jer će nas inače jamačno požderati... Ako se to desi, niko drugi osim nas samih za tako nešto nije kriv.
Valja nam probosti zmaja kopljem luči umirenja, jer će nas inače jamačno požderati... Ako se to desi, niko drugi osim nas samih za tako nešto nije kriv
|
|
| Tue Jul 10, 2007 10:58 pm |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|
|
 |